Szlovákia állítólag nagylelkű a szülőkkel

fotó: pixabay.com

Szlovákiát több kritika éri, hogy nem támogatja megfelelően a családokat, ezért kevés gyermek születik. A kormányok számára a családok helyzetének javítása mindenkor prioritást élvez, de csak a szavak szintjén.

A kis gyermekeket nevelő nők gyakran arra panaszkodnak, hogy anyagi nehézségekkel küzd családjuk, mivel alacsony a családtámogatás. Ennek ellenére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik nemrégiben napvilágot látott elemzése szerint Szlovákiában nagylelkűen bánnak a családokkal.

A gyermekgondozási segélyből és szülői támogatásból szinte lehetetlen megélni, az OECD szerint Szlovákia mégis nagylelkű. Erre a következtetésre az anyasági szabadság hosszából jutott, amely a nyugati országokban általában rövidebb. Ugyanakkor azt nem vizsgálták meg az OECD szakemberei, hogy a családi támogatások mértéke milyen magas, illetve azt sem, hogy a gyermeket bölcsödébe járatni szinte lehetetlen, hiszen alig vannak bölcsődék Szlovákiában.

Szlovákiában, Magyarországon és Észtországban három év az anyasági szabadság hossza, míg Nagy-Britanniában és Ausztráliában csak három hónap. Az OECD szerint a közép-európai országokban tartanak a demográfiai válságtól, ezért próbálják támogatni a családokat.

Zuzana Kusá szociológus szerint az anyasági szabadság ideje a múltban gyökerezik, az annak lerövidítésére tett kísérlet nem járt sikerrel – mondta az Aktualne.sk hírportálnak a szakértő. A rendszert még az 1989 előtti időkből örököltük, amikoris a bölcsődékben nagyon szigorúan vették az egészségügyi előírásokat, a gyermeket enyhe nátha esetén is hazaküldték, így az anyukáknak otthon kellett maradniuk és betegszabadságot vettek ki. Ez a megoldás sem az édesanyának, sem a munkaadónak nem felelt meg. A helyzet ma is hasonló, mint a rendszerváltás előtt volt, azzal a különbséggel, hogy a magánbölcsődék nagyon drágák. A családokban ezért kialakult a nézet, hogy inkább maradjon otthon az édesanya anyaságin, minthogy állandóan betegszabadságon legyen a gyermekkel.

Több szakember is arra mutat rá: az anyasági szabadság ugyan három évig tart, de az ez alatt az idő alatt kapott családi támogatás szintje nagyon alacsony. Jozef Mihál volt szociális miniszter jó példának tartja a cseh rendszert, ahol a szülők lerövidíthetik az anyasági szabadság hosszát, ebben az esetben magasabb havi támogatást kapnak. Mihál szerint problémát okoz az állami és az önkormányzati bölcsődék hiánya. Szlovákia demográfiai mutatói nagyon rosszak, ezért lenne szükséges a családi támogatások emelése, vélik a szakemberek és az ellenzéki képviselők. A Sme rodina (egy család vagyunk) – Boris Kollár párt képviselői már javasolták a családtámogatások emelését. Javaslatukat azzal indokolták, hogy a kormányoknak a demográfiai válság miatt prioritásként kellene kezelniük a családok támogatását.

http://felvidek.ma/2016/11/szlovakia-allitolag-nagylelku-a-szulokkel/