Szombaton választ Szlovákia - először magyar államfőjelölt versenyben

Örülnek a felvidéki magyarok, hogy magyar jelöltre is lehet szavazni a március 15-i szlovákiai államfőválasztáson. Bárdos Gyula személyének köszönhetően a kampányban olyan témák is terítékre kerültek, amelyeket a szlovák többség előszeretettel söpör a szőnyeg alá, ez pedig a politológusok szerint mozgósíthatja a szlovákiai magyar választókat.
„Anyanyelvünket, hagyományainkat, magyar kultúránkat ápolva át tudjuk adni azt az örökséget, amely nélkül elképzelhetetlen, hogy a szülőföldünkön magyarként megmaradjunk” – mondta Diószegen Bárdos Gyula, aki Szlovákia első magyar államfő-jelöltjeként indul a választáson. Jelölését többségében jó döntésnek tartják a felvidéki magyarok.
„Első dolgom reggel a szavazóhelyiségbe vezet majd. Örülök neki, hogy végre a felvidéki magyarságnak is van egy államfőjelöltje” – adott hangot véleményének Cseszkó Lívia.

A felmérések szerint viszonylag magas, 50 százalék körüli részvételi arányra lehet számítani a köztársasági elnökválasztás első fordulójában.

„Nagyon sokan azt mondták, hogy ha nem lett volna magyar nemzetiségű jelölt, akkor nem mentek volna el választani. A többi 13 szlovák nemzetiségű jelölt egyikében sem látják ugyanis azt, hogy a mi, illetve Dél-Szlovákia érdekeit képviselné” – mutatott rá Neszméri Tünde, a Szabad Újság hírszerkesztője.

Egy a Híradó által megkérdezett politológus szerint az idei kampányban kényes témák is terítékre kerültek. A szlovák média jobban figyelt a kisebbségi ügyekre, amelyeket gyakran éppen Bárdos Gyula hozott elő.

„A kisebbségi ügy bekapcsolódott a szlovák közbeszédbe, Bárdos pedig megfelelő érzékenységgel tudta mindezidáig szóba hozni, a szlovák közvélemény előtt így nem tűnt olyan botrányos provokációnak, amely kapcsán valamiféle nagyon erőteljes negatív visszhangra talált volna” – magyarázta Öllős László politológus.

Szlovákiában szombaton tarják a köztársasági elnökválasztás első fordulóját. A szavazásra jogosultak reggel 7 és este 10 óra között járulhatnak az urnákhoz.

Duna Híradó