Több mint két évtizede a piacon a Szabad Újság

szu_0827.jpg

Két évtized talán nem nagy idő, de nehéz megmaradni ennyi ideig, ha ellenszélben kell dolgozni. Lapunk, a Szabad Újság állandó küzdelmekkel rója útját, a tét mindig a fennmaradás. Nem arra szeretnénk keresni a válaszokat, miért alakult így, inkább emlékezünk, így, az idei századik számban, a már több mint húsz évünkre. Kezdetben volt a Szabad Földműves Újság, melynek nulladik – próba – lapszáma 1991. január 30-án jelent meg. Majd február 18-án megjelent az első szám.

A Szabad Földműves Újságot a Gazda Magyar Mezőgazdasági Lap és Könyvkiadó, majd a Gazda Kereskedelmi Kft. adta ki. Az újság önmagát, mint gazdasági és érdekvédelmi napilap jellemezte. Ez alakult át 1991. július 6-ától Szabad Újsággá. Az akkori főszerkesztő, Mészáros János, a név módosítását indokló cikkében így fogalmazott: „A névváltozás nem jelent törést a lap által még az elején meghirdetett programban, csak módosul kicsit: a vidék lapja akarunk lenni.” Közben a lap átkerült a Madách Posonium Kiadóhoz.

A Szabad Újság napilapként 1993. június 30-án jelent meg utoljára. Akkor így írt a főszerkesztő, Szabó Géza: „Időleges és részleges visszavonulásunk köszönő üzenetre kötelez. Először is azok címére, akiknek volt bátorságuk merészet gondolni és cselekedni, s a cselekvésben mindvégig kitartani, noha a sűrűn jelentkező gondok sokszor feladásra késztettek.” 1993. július 7-étől hetilapként jegyzik a Szabad Újságot. 2009-től a Mediaimpress, 2012-től pedig a WARPE Kft. adja ki a lapot.

Szabó Géza több mint tíz évig volt lapunk főszerkesztője. A lap prioritása már akkor is a szlovákiai magyarság támogatása volt. Megpróbálta segíteni azt a politikai erőt, amely a magyarság érdekeit tartotta szem előtt. „A lap 1992 júliusában változott napilapból hetilappá. Változtatásra azért volt szükség, mert a kiadó nem tudta előteremteni a hiányzó pénzt a napilap fenntartásához. Akkoriban az újságok példányszáma csökkent, a piac változásai ránk is hatással voltak. Elhatároztuk, hogy hetilapot indítunk”– mondta Szabó Géza. A hetilappal az volt a cél, hogy megpróbálják pótolni a megszűnt napilapot, beszámoltak a hét eseményeiről. „Igyekeztünk mindenki számára érdekes írásokat közölni. A példányszámot sikerült feltornáznunk” – tudatta a volt főszerkesztő. A Szabad Újság elérte a 39 500 példányszámot is, ami bizonyította, a szerkesztők jó utat választottak.

A Szabad Földműves Újság főszerkesztője a kezdetektől Mészáros János volt. Ő volt a Szabad Újsággá átalakult lap főszerkesztője is, 1992-ig. Majd Szabó Géza lett a főszerkesztő, akitől 1998-ban Fónod Zoltán vette át az újságot. 2003-ban ismét Szabó Géza lett a főszerkesztő. 2009-ig ő volt a lap felelőse. 2009-ben Oriskó Norbert lett a megbízott főszerkesztő. Tőle 2010-ben egy időre Neszméri Csilla vette át a posztot, majd 2010 és 2013 között Molnár Judit volt a Szabad Újság hetilap főszerkesztője. 2013 őszétől Bárány János volt a kiadásvezető. Az idén júliustól pedig főszerkesztője lett a lapnak.

Neszméri Tünde
Szabad Újság
Megjeletn 2014.08.27.