Tovább bővülhetnek a magyar – szlovák kereskedelmi kapcsolatok

MNK-SARIO.jpg

Az elmúlt időszakban a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok dinamikusan bővültek, a további növekedés érdekében a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a Szlovák Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (SARIO) együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Budapesten.

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója a kereskedőház által megrendezett magyar-szlovák üzleti fórum megnyitóján kiemelte: a megállapodással szeretnék kiterjeszteni a gazdasági kapcsolatokat a klasszikus kereskedelmi áruforgalom mellett más szektorokra, így az energetikára, infrastruktúra területére, mindez a két ország nemzetközi versenyképességéhez is hozzájárul – közölte az MTI.

A megállapodással szeretnék elmélyíteni a Szlovákia és Magyarország vállalkozásai közötti kapcsolatokat, fejleszteni a regionális együttműködéseket, fejleszteni a határ menti térségeket – mondta el Oláh Zsanett. Kitért arra is, hogy a régióban bővült a kereskedőház hálózata, a regionális irodák feladata a határ menti magyar-magyar gazdasági kapcsolatok erősítésével, ami adóbevételek és új munkahelyek formájában Szlovákia gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul.

A Felvidéken hét irodája működik a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, Dunaszerdahelyen, Érsekújvárott, Párkányban, Ipolyságon, Rimaszombatban, Királyhelmecen és Kassán.
A kétoldalú kapcsolatok fejlesztése Szlovákiának és Magyarországnak egyaránt előnyös, akár az energiabiztonság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar vagy az infokommunikáció területein. A kereskedőház támogatja a cégek részvételét szlovákiai vásárokon vagy üzleti fórumokon, a kiépített üzleti kapcsolatain keresztül értesít a befektetési lehetőségekről – ismertette a vezérigazgató. A kereskedőház számos sikeres üzletet épített ki magyar cégeknek Szlovákiában, ezek között a borexport területét vagy a fűtéstechnológiát említette.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára rámutatott: a tavalyi adatok alapján Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar termékek egyik legfontosabb külpiaca a szlovák gazdaság, a kétoldalú kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. A két ország kölcsönösen függ egymástól, az együttműködés szoros. Az MNKH hét regionális irodával rendelkezik Szlovákiában a kis- és középvállalkozások közötti kapcsolatok erősítése érdekében – közölte az MTI.
Tibor Buček, a SARIO igazgatója azt emelte ki, hogy Magyarországnak a harmadik legfontosabb partnere Szlovákia, Szlovákiának pedig a hatodik legfontosabb Magyarország. A fórum segíti a kapcsolatépítést és a szerződéskötést, a legígéretesebb ágazatok közül a mezőgazdaságot, az egészségipart, az autóipart, az energetikát és az élelmiszeripart emelte ki. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok tovább erősödnek -adta hírül a távirati iroda.
Ferencz Vojtech, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok ideálisak. A kormány és a gazdasági tárca mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon – mondta Ferencz Vojtech.

Az MNKH által megrendezett magyar-szlovák üzleti fórumon több mint 100 szlovák és magyar üzletember vett részt, a vállalkozóknak esélyük nyílt konkrét üzleti lehetőségekről tárgyalni a mezőgazdaság, élelmiszeripar, megújuló energia, hulladékgazdálkodás, egészségipar és a gépipar területeit érintően. Fontos, hogy minél több partnerkapcsolat létrejöttéhez járulhassanak hozzá a kereskedőházak a határ mentén, hiszen ennek köszönhetően fellendülhet a dél-szlovákiai gazdaság, csökkenhet a munkanélküliség.

(MTI/Felvidék.ma)

http://felvidek.ma/2016/12/tovabb-bovulhetnek-a-magyar-szlovak-kereskede...