Véget ért a Kapocs Tábor

kapocs.JPG

Már hatodik alkalommal szervezte meg a Via Nova ICs a Kapocs Ifjúsági Táborát, az idei tábor szeptember 11-én, pénteken Esterházy János mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött Búcson.

A koszorú elhelyezése előtt Neszméri Tünde, a tábor szervezője Esterházy szavait idézte: "Az utódállamok magyarsága igyekezett nemzeti állományát megtartani. Küzdött az elnemzetlenítés ellen, védte szellemi, erkölcsi és anyagi javait és konzerválni iparkodott minden erejét.”
A nap egy kiállítás megnyitójával folytatódott, mely az ICs eddigi életét mutatja be képekben. A megnyitón köszönthettük Hamerlich Richárdot, az MKP elnökségének tagját.

Még a délután folyamán játékos vetélkedőkkel ismerkedtek a táborozók bemelegítésként Tárnok Jessy vezetésével, hogy szombaton délelőtt a Szobiné Kerekes Eszter által összeállított Baba kiállítás megtekintése után egy komoly feladattal, egy tábor, illetve rendezvény program összeállításával bizonyítsák kreativitásukat.
A délelőtt folyamán kilátogatott a táborba Szigeti János, Búcs község polgármestere, parlamenti képviselő és Juhász György parlamenti képviselő.
Délután Batta György és Neszméri Csilla beszélgettek Esterházy János életéről és erkölcsi magatartását minden jelenlévő figyelmébe ajánlották. Batta György kiemelte, Esterházy annak ellenére, hogy halálos ítéletét életfogytiglani börtönre „enyhítették“, mások életéért is képes volt imádkozni. Esterházy János boldoggá avatása folyamatban van. Batta kifejtette, ez azért is fontos, mert így talán a szlovák állam is belátná, nem egy háborús bűnösről van szó, hanem egy erkölcsös politikusról.
A Kapocs Tábor nem múlhat el kerekasztal-beszélgetés nélkül, a szervezet jövője szempontjából fontos kérdéseket boncolgattunk Farkas Iván és Szigeti László parlamenti képviselők és Nagy Péter, a Via Nova ICS elnökének segítségével. A megyei választásokra való felkészülésnek fontos mozzanata lesz, hogy mennyi fiatal kerülhet majd az MKP által összeállított választási listákra. Aktuálpolitikai kérdések is szóba kerültek, többek között a nyelvtörvény is. A képviselők kiemelték, fontos, hogy használjuk a nyelvünket, hiszen a kulturális miniszter megígérte, nem lesznek büntetések. A beszélgetés során többször elhangzott az is, sajnálatos módon még mindig nagyon kevesen élnek azzal a lehetőségükkel, hogy a magyar helyesírás szabályai szerint használják hivatalosan a nevüket.
Az este Karkó János borkóstolóval szórakoztatta a táborozókat, a borospince és a borász profizmusa minden jelenlévőt elbűvölt. A táborozókat az esti beszélgetések alkalmával a Felvidéki Rockszínház tagjai szórakoztatták.

ics, Felvidék Ma, 2009.09.14.